Kako znati da li je naš partner ono pravo za nas?

Znam dosta parova koji su nakon vrlo malo zajedničkog vremena jednostavno “znali” da je to TO, pa su počeli živjeti zajedno ili se oženili, i koliko znam još uvijek su sretni. A postoje i oni koji su se razišli nakon desetak godina hodanja.

Nikad mi nije bilo jasno kako možeš provesti sa nekim deset godina i onda zaključiti da to ipak nije TO. Šta si radio tih deset godina?!

Postoji period (različit od para do para) koji sam već spominjala kao sindrom ružičastih naočala i jasno mi je da onda previdite mane koje bi vas inače izludile. Ali kad taj period prođe (a ne može trajati deset godina već maksimalno godinu dana – prema osobnim i tuđim iskustvima) onda bi trebali postati svjesni u kojoj mjeri tu osobu želimo u svom životu.

couple in bedMožemo li svoj život zamisliti s njim/njom ili bez njega/nje?

Koliko se sa našim mišljenjem i stavovima o budućnosti slaže naš partner?

Znam da većina želi i iščekuje ljubav od koje zastaje dah, znoje se dlanovi i srce preskače, ali mnogi su zbog toga spremni pretrpjeti ponižavanje i nepoštivanje od strane partnera u raznim oblicima – od fizičkog zlostavljanja pa sve do psihičkog ili najčešće kombiniranog.

Zavaravamo se pritom da nas partner voli. Ali problem je u tome što takva osoba nije u stanju voljeti. Zato nakon perioda ružičastih naočala moramo sabrano sagledati koliko je partner “dostojan” naše ljubavi. Ili mi njegove, naravno.

Uglavnom je dovoljno saslušati svoje srce i razum, ali bez zavaravanja. Prestanite lagati sebi! Osjećate li zaista da je vaš partner onaj pravi za vas?

Ako ipak osjećate nedoumice, evo par stvari koje vas i vašeg partnera čine kompatibilnim parom:

NAPOMENA: ne vrijede sve stavke za sve parove, ali ako se ne slažete baš ni sa jednom stavkom, razmislite o svojoj vezi

1. Komunikacija – sa partnerom vam je lako razgovarati o raznim temama, povjeravate mu svoje probleme, snove, razmišljanja, kao i on vama.

2. Humor – imate zajednički smisao za humor. On se smije i shvaća vaše viceve i male pošalice, a vi njegove.

3. Spavanje – koliko god čudno zvučalo, ali jedna od važnih stvari u vezi je način na koji zajedno spavate. Zagrljeni ili okrenuti svaki na svoju stranu, spavate li kao da ste sami u krevetu ili osjećate partnera kraj sebe – stvari su koje govore o vašem trenutnom odnosu u vezi, ali ono najbitnije je da li kraj svog partnera možete spavati. Ima parova koji imaju toliko različit ritam spavanja da sam čin, koliko god banalan izgledao zapravo ujutro završi frustriranim buđenjem nakon neprospavane noći (a koja nije provedena u zabavi ;-))

4. Sex – tek na četvrtom mjestu prema mom slobodnom izboru. Ne zato što smatram da sex nije bitan. Naprotiv, mislim da je jako bitan. Ali ako ove gore stvari štimaju, i sex bi trebao itekako dobro funkcionirati.

5. Zajednički interesi – već samim time što ste u zajedničkoj vezi, trebalo bi podrazumijevati da imate neke zajedničke interese koji su vas privukli jedno drugome. Ukoliko to ipak nije slučaj, pronađite ih. Neki zajednički hobi ili zanimacija koja će vas potaknuti da određeno vrijeme kvalitetno provedete zajedno. To može biti zajednička ljubav prema filmovima, određenoj muzici, prema životinjama, prirodi ili prema nekom hobiju kao npr. fotografija, slikarstvo, itd. Kad ih pronađete, njegujte ih.

6. Slični stavovi – koliko god trubili o tome kako se različitosti privlače, isti ili bar slični stavovi o budućnosti su vrlo važni za daljnji razvoj veze. Bez obzira što ste možda kratko u vezi i još nemate konkretnih planova o zajedničkoj budućnosti, neke stvari tipa da li jednog dana želite imati djecu i da li se uopće želite oženiti, koliko vam je bitna vjera, politička stajališta isl. su bitni za budući razvoj veze. Nemojte se ustručavati raspravljati o svim temama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>